‘Europese Islam’ nader belicht

CDA politicus Wim van de Camp is zeer gastvrij ingesteld. In een interview met de bekende nieuwssite ‘NU.nl’ vertelt hij de reporter dat er binnen Europa ruimte moet zijn voor een Europese islam. Volgens hem moet deze ‘Euro-islam’ passen binnen de Europese waardegemeenschap, welke gebaseerd is op de Joods- Christelijke traditie en geschiedenis die de EU heeft.

Als ik praat over de Europese islam dan heb ik het over de islam zoals we die hier in de Haagse aandachtswijk Transvaal zien; met moskeeën en mensen die gewoon werken, kinderen die naar school gaan en vrouwen die participeren

aldus Van de Camp.

Maar is het begrip ‘Euro-islam’ werkelijk zo gemakkelijk te definiëren als de heer Van de Camp ons laat denken? Wat voor een moslim ben je dan als je niet werkt en je kinderen niet naar school gaan? Als je niet participeert binnen de Nederlandse samenleving op de manier die men van je verwacht, die de Euromoslims wel doen?

Nee, natuurlijk niet. Geen enkele moslim is hetzelfde, evenals geen één Europeaan hetzelfde is. Het merendeel van de moslims in Europa leidt een actief en sociaal leven. Zoals je nu al kunt lezen kun je veel kanttekeningen plaatsen bij het begrip ‘Europese Islam’. Ten eerste is alleen de term ‘Europees’ al erg moeilijk te definiëren, aangezien de geschiedenis van Europa erg complex is en er binnen de EU veel verschillen bestaan wat betreft cultuur en religie. Ook de omgang met integratie van moslims verschilt per land. Een land als Groot Brittannië heeft bijvoorbeeld minder problemen met het opnemen van de islam, omdat het land van oorsprong al multireligieus is. Denemarken echter, heeft in haar geschiedenis nooit een andere religie dan het Lutheraan gekend, waardoor de islam op veel weerstand stuitte. Kortom, er bestaat niet zoiets als een algemene Europese standaard.

Als we een precieze definitie van het begrip ‘Islam’ willen geven stuiten we op een tweede kanttekening bij het begrip ‘Europese Islam’. Van een homogene islam is namelijk geen sprake. Je hebt soennieten, sjiieten, sufi’s en ga zo maar door. Zij belijden allemaal de islam, maar hebben zeer verschillende ideeën over uiteenlopende kwesties. Ook in de uiting van hun geloof verschilt iedere moslim. Sommigen beperken het tot de privésfeer, terwijl anderen ook in de openbare ruimte overduidelijk laten merken dat zij islamitisch zijn.

Een derde kanttekening die je kunt plaatsen is dat ‘Euro-islam’ door sommige moslims wordt beschouwd als een op Europese ideeën geïnspireerde, (te) liberale vorm van de ‘pure’ islam (wat dat dan ook moge zijn). Gezien de groeiende polarisatie tussen moslims en christenen – de islam en het Westen – klinkt deze term veel moslims vies in de oren.

We kunnen concluderen dat het een erg moeilijke opdracht is zowel de term ‘Europees’ als ‘Islam’ eenduidig te verklaren, laat staan ze onder één noemer te scharen. Hoewel deze ideologische term wellicht positief bedoeld is, maakt het een onderscheidt die de bruggen juist afbreekt in plaats van te bouwen. Laten we dan niet struikelen over de ‘Euroslims’, maar praten over de essentiële zaken.

Monica & Anouk

Bronnen

– Al-Azmeh, A., Fokas, E.(red.), Islam in Europe. Diversity, Identity and Influence. (2007). Cambridge University Press: Cambridge, p. 35.

Advertenties
  • Henk [pa]
  • 15 maart 2010

  Monica en Anouk, een mooie stukje commetaar, alleen ik ben het helemaal met dhr van de Kamp eens, je bent moslim in Europa, dat betekend passen binnen de waarden van Europa. Tuurlijk zijn er veel verschillende invalshoeken van het moslim zijn, en zijn er veel verschillen in beleving en opvatting, radicaal, minder redicaal, meegaand met de moderne europese opvatting [liberaal] zo is het ook met andere geloven, dit alles moet passen binnen onze europese samenleving.En laten we eerlijk zijn,niet iedere moslim wil dit, maar wil hier wel zijn en leven, en dat maakt het vaak moeilijk en maakt mensen als Wilders sterk.Jullie maken zelf al onderscheid tussen iemand [een moslim]die werkt en die niet werkt, dat zal van de Kamp niet bedoelen, hij bedoeld iemand die hier normaal funktioneerd en samen leeft en werkt of niet werkt met iemand die een ander geloof aanhangt, die ruimte is hier gelukkig, wat denken jullie zou het andersom ook zo kunnen zijn, zouden wij in de islamitische wereld elders ook op die manier kunnen leven zoals dhr van de Kamp schetst hoe hij het hier in Europa graag ziet,daarom ben ik het met hem eens. Islam zijn in Europa betekend dat je een europese islamiet bent,iemand die waarden en normen naleeft en accepteerd en samen kan leven met anders denkenden zonder aantasting van je eigen geloof of overtuiging en of je dan werkt,of geen werk hebt zwart of blank bent, dat doet niet ter zake,anders gezegt dan mag het mijn buurman zijn.

  succes met jullie studie.

  H.H.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: